Source: ISTANBUL - Hürriyet Daily News

Ett stort antal varumärken planerar att gå in den turkiska marknaden via köpcentra.

Turkiet kan se en våg av utländska direktinvesteringar från 70 internationella företag som söker tillväxt och lönsamhet i efterdyningarna av den globala recessionen under nästa år, enligt turkiska tidskriften Capital.

Dessa investeringar kan bli på totalt på 12,5 miljarder dollar rapporterade tidningen, med hänvisning till en färsk rapport från BCG Partners.

Turkiet fick 8,9 miljarder dollar i FDI (utländska direktinvesteringar) förra året.

Enligt rapporten förväntas 80 procent av denna FDI komma från nyetablering och fusioner och förvärv.

Medan andelen greenfield investeringar av utländska kapitalinflöden inte översteg 20 procent under tidigare år är denna siffra väntat nå 40 procent 2011.

Fusioner och uppköp på den turkiska marknaden väntas överstiga $ 30.000.000.000 i år. "Med en sund privatiseringsprocess, räknar vi med att volymen av fusioner och uppköp kommer att vara mer än $ 30 miljarder”, säger Kerim Kotan, VD för Pragma Corporate Finance, till Capital.

Vissa av dessa nästan 70 investerare är beredda att gå in i turkisk marknaden, medan andra söker partnerskap och andra observerar på marknaden.

Sektorer
Detaljhandel, energi, medicin och mat sektorer är förväntat stå för en stor del av dessa investeringar. Ett antal kända internationella varumärken kommer in i turkisk köpcentra, vilket kommer att sätta betydande fart i detaljhandeln.

Abercrombie & Fitch, Hollister, Victoria’s Secret, det mexikanska varumärke KidZania, Scotch$Soda från Nederländerna, spanska Springfield og Cortefiel, portugisiska Sport Zone och Zippy är bara några av de detaljhandelsvarumärken som söker möjligheter i Turkiet.

Başak Vardar, finansiell partner till Deloitte Turkiet, säger: “ Möjligheter i den inhemska marknaden, tillväxten inom olika sektorer, stark arbetskraft och närliggande marknader har bidragit till att den turkiska marknaden har blivit lockande.”

Förnyande planer
Företag som utsatta sina investeringsbeslut på grund av vikande marknader och finansiella problem under den globala lågkonjunkturen har börjat blåsa nytt liv i sina planer, säger Müşfik Cantekinler, chef för finansavdelning i Ernst & Young.“ Det finns en stor ökning av antalet klienter som hänvisas från våra kontor i utlandet.”

Förutom intresse från europeiska företag, visar företag från Mellanöstern och Fjärran Östern stort intresse att investera i Turkiet är experterna överens om. “ Europas starka företag väljer Turkiet att växa i. Men vi ser att investerare som kommer från Gulfstaterna och Fjärran Östern länder som Kina, Indien och Sydkorea är mer aktiva” säger Cantekinler.

Fransk internationell koncern inom detaljhandeln Auchan och underhållning kedjan Fnac, UK-baserade Hard Rock Cafe, de nederländska Spar och Euronics är några av de företag som ingår i BCG Partners listan. Tyska Roller Markt, italienska Lafano och österrikiska Lutz är blandt de möbelföretag som planerar att komma in det turkisk marknaden i år. Energibolag såsom indiska Oil Corp, mexikanska Pemex och den amerikanska Valero Energy söker också möjligheter.

Förutom de företag som är redo att gå i, det finns andra som söker en partner på den turkiska marknaden, till exempel de franska medieföretaget Vivendi, USA-baserade Saks Fifth Avenue, libanesiska Fransabank Group, Japans Marubeni och det ryska företaget RusHydro.

“ Idag söker företag från hela världen, ett fotfäste i de tätbefolkade internationella marknader”, enligt Mark Mobius, en global investerare och fondförvaltare på tillväxtmarknader. “ Turkiet är ett i de berörda länderna. Turkiet har bra potentialen både i industri-och konsumentprodukter, och många företag försöker utnyttja denna möjligheten” säger Mobius, ordförande i Templeton Asset Management, en global investeringsfond.

Kontaktformulär

Turkiet, Antalya Alanya 07400 Kadıpaşa Mah. Elmas Sok. No :31 Alparslan Apt.
whatsappContact us on WhatsApp now! whatsappContact us on WhatsApp now!