När Turkiet kom som en tornado på den europeiska semesterhus marknaden i 2003-04, blåste utvecklarna i Spanien i sin mustasch och sade: "Låt dem gå av sig skorna! Människors intresse för Turkiet kommer att bränna ut av sig själv på kort tid... "

Hur fel de hade, de arroganta utvecklarna i Spanien! För säkerligen var intresset för att köpa fastighet i Turkiet nästan febrilt runt 2005, men det har aldrig brunnit ut. Turkarna gjorde även ett par försök att minska intresset - först genom att frysa alla nya lagfarter i nästan ett år i väntan på den nya äganderätten, och sedan med högljudda protester efter de skandinaviska karikatyrerna av Muhammed. Men köpintresse överlevde detta också, och vår fascination för Turkiet bara fortsatte ända fram till finanskrisen.

Skeptikerna pekade på två saker: att Turkiet är ett muslimskt land (och därför förmodligen mindre lämplig som ett turistmål), och att utvecklingen av turism och semesterbostadområden skulle bli utom kontroll. Det visade sig snabbt att det muslimska inte är så framträdande i turistområdena på sydkusten: böner från minareterna är bara exotiska inslag i gatubilden, och andra begränsningar har inte religion här.

I händelse av brist på kontroll över utvecklingen, visade de turkiska myndigheterna med full kraft att de menade allvar. De såg snabbt att något måste göras med utvecklingen, inte minst vad gäller eventuella hot mot jordbruksmark, fornlämningar och även militära anläggningar. Riksdagen beslutade därför att landet behövde en ny fastighet lag, och regeringen införde ett fullständigt stopp på utfärdandet av nya lagfarter tills en ny lag utarbetades och godkändes. Naturligtvis till stor irritation för både byggare, mäklare / agenter och bostadsköpare - men det kan så vara, blev det tänkt från en politisk synpunkt. Vi tror att det var både smart och nödvändigt, och at självklart bidrar till att säkerställa en fortsatt positiv utveckling av semesterbostad sektorn i Turkiet.

Så efter ett totalstopp i nästan ett år återupptog Turkiets strävan efter andelar i fastighetssektorn. Med stor sukesess! Väl hemma var intresset växande; Turkiet kunde erbjuda bra bostäder till mycket billigare priser än huvudkonkurrenten, Spanien, och i ett klimat som fullt ut kan konkurrera med de södra spanska. Dessutom är levnadskostnaderna lägre och billige flygbolag tillhandahåller dagliga flyg till Antalya - utgångspunkten för de flesta av semesterorterna längs kusten. År 2007, verkar det faktiskt som att Turkiet var på väg att komma ikapp med Spanien som den dominerande utländska semesterhusmarknaden för européer, inte minst eftersom de stela spanska huspriserna inte verkade sjunka - trots konkurrens.

Sedan kom finanskrisen, vilket naturligtvis också påverkat den turkiska marknaden. Också här byggdes en hel del, och snabbt - särskilt i press området Alanya. Några ofärdiga byggnader stod som skelett, och många bostader var osålda i slutförda anläggninger. Priserna föll självklart, men aldrig lika mycket som i Spanien. Och till skillnad från dess främsta konkurrent hade inte Turkiet ett stort lager av osålda bostäder, när krisen gradvis började lugna ner sig.

Idag är Turkiet tillbaka på banan till full, som en av de mest dynamiska fastighetsmarknaderna i Europa nästa till Spanien. För riktik har de spanska huspriserna drabbats av en kraftig korrigering och därmed fått ny hastighet, men ändå är Turkiet en mycket billigare bostadsmarknad. Det är fullt möjligt att få en bra lägenhet i Alanya till 600 euro per kvadratmeter, och även i dyra områden som Belek och Bodrum hittar du vackra hem för under € 1200 per kvadratmeter. Billigt och bra? En mycket stark kombination, om du frågar oss!

 

 Source: Bolig i utlandet 

Kontaktformulär

Turkiet, Antalya Alanya 07400 Kadıpaşa Mah. Elmas Sok. No :31 Alparslan Apt.
whatsappContact us on WhatsApp now! whatsappContact us on WhatsApp now!